Loading... (0%)


Alin Bălan: despre pasiunea pentru IT și cum o oportunitate ,,a făcut diferențaʼʼ

10 July 2015

S.C Dezvolt SRL este numele companiei din București cu care Alin Bălan și Mihai Văduva au reușit să câștige una dintre finanțările puse la dispoziție prin intermediul competiției  ,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”. Firma de IT  le va oferi clienților posibilitatea să contacteze în permanență  mici firme sau persoane fizice autorizate care oferă servicii:  ingineri, electricieni, arhitecți, doctori etc.  Ideea le-a venit celor doi tineri antreprenori ca urmare a unei experiențe profesionale în acest domeniu dar și ca o continuare firească a studiilor în sectorul de IT.

Motivația nu a fost niciodată o problemă, mărturisește Alin, însă, până în momentul în care a primit finanțarea, nu a avut prea multe oportunități de a-și începe o afacere pe cont propriu: motivația a existat dintotdeauna, însă am așteptat momentul oportun pentru a specula oportunitățile. În plus, cine nu visează la independență financiară și la autorealizare profesională?

În ceea ce privește punctele forte ale planului de afaceri, Alin Bălan consideră că ceea ce l-a diferențiat de ceilalți participanți a fost chiar ideea de afaceri în sine, într-un domeniu foarte căutat pe piața de muncă din România în prezent: nu ne așteptam să câștigăm (suntem două persoane care am lucrat la proiect – Alin Bălan și Mihai Văduva). Proiectul a fost făcut pe ultima sută de metri, printre examene și muncă. Cred că ceea ce a făcut diferența a fost ideea în sine.

Inspirația pentru crearea acestui business a venit în mod natural, din pasiunea pe care cei doi o au pentru această sferă de activitate atât de complexă, cum este IT-ul, dar și din dorința de a satisface nevoile clienților în materie de servicii oferite: această idee a plecat de la o simplă supoziție: ,,cum ar fi dacă?’’. Lucrând în domeniul IT, ne-am pus în postura clientului și am început să ne gândim ce serviciu ne-ar fi de folos și cum îl putem implementa.

 Cum se leagă studiile sau experiența profesională de afacerea pe care Alin și Mihai urmează să o dezvolte? Cu diplome în domeniile economic și IT la activ dar și cu experiență pe piața muncii, am putea spune că cei doi antreprenori vor dezvolta, cu siguranță, un proiect de succes: având studii în domeniile economic și IT, cred că ne putem plia foarte bine pentru dezvoltarea și implementarea acestui proiect. În plus, lucrând în acest domeniu, cred că scurta experiență pe care o avem ne poate ajuta.

Cât privește sursa de inspirație pentru viitoarea lor afacere și pentru alegerea drumului antreprenoriatului, Alin Bălan și Mihai Văduva susțin că nu au fost influențați de nimeni, însă au fost întotdeauna admiratorii oamenilor care au reușit să se remarce prin realizările lor: nu am avut niciun mentor, însă admirăm toate personalitățile care au plecat de la zero și și-au făcut un nume în urma realizărilor lor.

Oportunitățile de dezvoltare ale afacerii îl fac pe Alin să mizeze pe succesul companiei SC. Dezvolt SRL. și să nu ia în calcul, cel puțin pentru moment, alte idei de afaceri pe care le-ar putea pune în practică: deocamdată, ne gândim cum să facem ca acest proiect să funcționeze. Ideile tot vin pe masură ce te lovești de diferite situații, însă oportunitățile sunt cele care fac diferența. Cu multă muncă, voință și puțin noroc, cred că acest business va fi un real succes pe această piață.

,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect, 42 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a înființa 80 de noi locuri de muncă  în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.