Loading... (0%)


Antreprenor la doar 19 ani: Răzvan Stoian, despre cum îmbini un mod de viață și o afacere

07 July 2015

Răzvan Nicu Stoian, un alt tânăr care a reușit să atragă atenția cu planul lui de afaceri în cadrul competiției ,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri’’, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de ideea sa de business și motivația din spatele acesteia. ,,Vatra Satului’’, afacerea pe care Răzvan, un doljean de doar 19 ani, o va demara în județul său natal cu ajutorul finanțării europene obținute ca urmare a participării la acest concurs, este, pentru el, afacerea ideală, pentru că îmbină utilul cu plăcutul. Centrul de recreere și distracție pe care îl va construi în Dolj va reprezenta atât o activitate prin care clienții săi vor ieși din rutină, cât și o sursă de venit.

Motivația lui Răzvan de a participa la această competiție este aceeași ca a majorității tinerilor care decid să își înființeze propria afacere, independența financiară: acum termin liceul, mă îndrept către studiile universitare și căutam de ceva timp un program de susținere financiară a tinerilor antreprenori, care să mă sprijine să-mi pun în practică planurile.

În privința planului său de afaceri, tânărul doljean spune că, deși a fost încrezător în conceptul său, a avut și unele îndoieli legate de faptul că lipsa de experiență, fiind cel mai tânăr participant, ar putea constitui un dezavantaj: am fost foarte încrezător de la bun început. Sunt obișnuit cu competițiile, iar mediul de afaceri nu mi-e străin, dar nu m-am entuziasmat prea mult, știind că și concurența e puternică, iar eu eram cel mai tânar. Mi-am întocmit planul de afaceri singur, într-o duminică după-amiază, într-o perioadă care mă solicita foarte mult, din cauza examenelor. Am încercat să mă încadrez și să punctez exact cerințele din concurs, totul a fost spontan și fără ajutor de specialitate, exact așa cum vedeam eu lucrurile derulându-se.

Ideea unui pentru de recreere și distracție este, în opinia lui Răzvan, un concept prin intermediul căruia el își va ajuta clienții să se deconecteze de la stilul de viață alert, dar, în același timp, și o sursă de venit stabilă: afacerea ideală pentru mine este aceea în care îmbini utilul cu plăcutul. Centrul de recreere și distracție pe care eu îl pun în practică este un mod de viață, dar și o afacere. Să ajuți semenii să scape de stres, să-i scoți din rutină și să le oferi un colț de natură autentic este o bucurie. Să mai faci și profit din activitatea aceasta este business.

Antreprenoriatul nu a fost un domeniu străin pentru Răzvan nici în timpul liceului: în toți anii de liceu, timpul meu a fost împărțit între școală și activități antreprenoriale. Familia mea m-a implicat în tot felul de activități (marketing, IT, recrutare de personal, contabilitate, vânzări, etc), așa că noțiunea de timp liber nu prea există. Acum, se schimbă doar locațiile: liceul este înlocuit cu facultatea, iar vechile activități cu afacerea pe care am creat-o. Bineînțeles că motivația e mai mare acum. 

În ceea ce privește sursa de inspirație pentru viitoarea sa afacere și pentru alegerea drumului antreprenoriatului, Răzvan Stoian îi atribuie meritele mamei lui, cea care l-a ghidat în tot acest timp și i-a insuflat acest cult al antreprenoriatului: am crescut cu acest cult al antreprenoriatului, pe care mi l-a dezvoltatat mama mea, care îmi este un fel de ,,profesor de antreprenoriat’’. A avut grijă să-mi ocupe mereu timpul cu tot felul de activități, să mă implice și să-mi expună mereu cele mai diverse situații.Am înțeles că este alegerea care nu-ți impune limite financiare și care îți lărgește mereu orizonturile cunoașterii.

Conceptul cu care a reușit să câștige finanțarea POSDRU i-a dat lui Răzvan și mai mult curaj, el plănuiește să pună în practică și alte idei de afaceri: mai am o grămadă de idei. De fiecare dată când apare o idee nouă, mă documentez atent. Îmi place să am mereu lecția făcută și să știu exact ce implică acea afacere. Chiar daca nu o pot pune în practică, știu la ce să mă aștept.

În schimb, cât privește afacerea pentru care a obținut finanțare cu ajutorul proiectului „Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”, ,,Vatra Satului’’, tânărul mizează pe dezvoltarea în alte zone ale țării și pe atragerea turiștilor străini: afacerea mea poate crește foarte mult și are avantajul că poate fi multiplicată în multe alte zone, dezvoltând astfel o întreagă rețea națională de centre de recreere, care pot atrage atât turiști români, dar și străini.

,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect, 42 de tineri primesc finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a înființa minimum 80 de noi locuri de muncă şi minimum 40 de start-up-uri în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.