Loading... (0%)


Corina Constantinescu- antreprenoarea care vrea să ,,modelezeʼʼ cultura arhitecturii de interior din România

17 July 2015

Corina Constantinescu, absolventă a Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul ,,Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu” și studentă în anul V la Facultatea de Arhitectură din cadrul UAUIM, este o altă viitoare antreprenoare care se va bucura de finanțarea POSDRU, prin intermediul proiectului ,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”. FabricArt, firma care a luat naștere din dorința Corinei de a crea o platformă de discuții între specialiștii din domeniul designului interior și beneficiari, se va concretiza printr-un laborator de fabricație, destinat publicului larg, un loc de întâlnire și consiliere între specialiști și public, dar și de realizare a unor obiecte și amenajări de design de tip DIY asistat.

Diferența observată de tânără între ceea ce a studiat la facultate și lucrul într-un birou de proiectare a fost unul dintre principalele motive care au determinat-o să încerce experiența antreprenoriatului: mi-am dat seamă că motivul principal al diferențelor între cerințele facultății și cele ale lucrului într-un birou de proiectare este faptul că meseria de arhitect de interior este încă nouă în România și că relația între profesionist și beneficiar este încă în curs de formare. Drumul spre formare este principalul motor care m-a determinat să particip în cadrul competiției. Ce poate fi mai interesant decât să fii printre cei care modelează piața de design?

Corina mărturisește faptul că, neavând vreo pregătire în domeniul economic, era sceptică în privința calității planului său de afaceri, însă pasiunea pentru design a făcut-o să dea curs ideii sale: nu mă așteptam să câștig pentru că nu am nici un fel de pregătire în domeniul economic și nici nu am avut parte de ajutor de specialitate. Dar primul pas este întotdeauna să încerci, iar eu am încercat să transmit prin planul de afaceri entuziasmul și dorință de lucru pe care le am când vine vorba de design.

Ideea afacerii FabricArt a plecat de la constatarea că, în România, cultura arhitecturii de interior este prea puțin dezvoltată pentru ca tinerii, absolvenți ai unei facultăți de arhitectură, să poată urma cu succes o carieră în domeniu. De aceea, Corina Constantinescu a ales să inițieze un hub, benefic pentru toți oamenii din industrie: una dintre problemele pregnante cu care m-am întâlnit pe parcursul anilor și motivul care m-a convins să urmez și a doua facultate este lipsa unei culturi a arhitecturii de interior în România (și, de altfel, lipsa parțială a unui cadru legal pentru ca meseria să se dezvolte firesc). Ideea mea de afacere a pornit din încercarea de a realiză o platform de discuții între specialist și beneficiari.

Studiile în arhitectură reprezintă un mare plus pentru bucureșteancă în dezvoltarea afacerii sale, iar experiența profesională de până acum este un punct bun de plecare pentru strategia de business pe termen lung a Corinei: în cadrul Facultății de Arhitectură de Interior îți formezi în primul rând bazele funcționale și de comunicare (prin desen, machete) în domeniu, dar și un mod de a înțelege lucrurile din jur și oamenii care le utilizează. Proiectele pe care le-am realizat până în prezent m-au învățat cum să fiu un ,,mini-psihologʼʼ, cum să comunic cu beneficiarii. Consider că studiile și experiența profesională îmi oferă uneltele necesare pentru a mă descurcă în cele trei ipostaze pe care mi le propun prin planul de afaceri: de proiectant sau designer, de student (pentru că încă descifrez primii pași ai unei afaceri) și de profesor (pentru că îmi doresc să insuflu aceeași pasiune pentru design și altora).

Mentorul tinerei antreprenoare și cea care a inspirat-o să aleaga acest drum în detrimentul unui simplu job într-o companie este Maria Virginia Andreescu Haret, printre primele femei arhitect din lume. Corina o consideră o deschizătoare de drumuri pentru femeile care își doresc o carieră în arhitectură: persoană care mă inspiră prin tăria de caracter și realizările excepționale este Maria Virginia Andreescu Haret, printre primele femei arhitect din lume și prima care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, lucrând cu nume mari din arhitectura românească, precum arh. Petre Antonescu și arh. Nicolae Ghica Budesti.

 Deși crede că multe alte probleme comune își pot găsi rezolvarea prin ideile inovatoare ale antreprenorilor, asta fiind și esența unui plan de afaceri, Corina vrea să își dedice timpul exclusiv afacerii FabricArt: momentan, îmi doresc să mă concentrez pe planul de afaceri cu care am participat.

Cât privește oportunitățile de dezvoltare pentru afacerea sa, Corina își dorește extinderea ideii laboratorului de creație și în afara capitalei, dar, mai important, vrea ca firma sa să fie recunoscută ca fiind un reper în sfera designului de interior: îmi doresc ca afacerea mea să prindă rădăcini, nu numai ca un mod de a realiză obiecte de design, ci și ca un reper, o comunitate de oameni pasionați. Îmi propun să ,,molipsesc” și alte orașe cu atitudinea pozitivă și deschisă și dialogul despre ,,cum trăim?”, una dintre cele mai importante întrebări.

 “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și  implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect, 42 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a finanța înființarea a 40 de noi start-up-uri și de a crea minim 80 de noi locuri de muncă, în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.