Loading... (0%)


De la prelucrarea lemnului la gastronomie: Tinerii români preferă antreprenoriatul în detrimentul statutului de angajat

30 June 2015

Marian Ciof, un student de 24 de ani din Mehedinți, este unul dintre cei selectați de către organizatorii proiectului „Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” pentru a primi o finanțare europeană cu ajutorul căreia să își înceapă o afacere cu produse obținute prin prelucrarea lemnului. SC Happy Bee SRL-D este numele ales de către Marian pentru viitoarea sa firmă în domeniul tâmplăriei și dulgheriei pe care o va deschide în județul Mehedinți.

Motivația de a-și deschide propria firmă și de a participa la această competiție a venit pentru Marian în urma dorinței de a fi independent financiar, dar și în urma dorinței de a dezvolta un business pe teritoriul țării noastre: m-a motivat interesul  de a deveni independent din punct de vedere financiar și de a-mi crea un viitor aici în țară.

Domeniul prelucrării lemnului l-a atras de la început, fiind pasionat de această activitate, iar planul de afaceri l-a conceput pe baza ideii că această afacere este una de viitor: mi-am dorit să câștig și asta s-a întâmplat. Planul de afaceri a fost făcut de mine, gândit de mine, iar ideea de obținere a produselor prin prelucrarea lemnului este, după mine, una foarte bună și la mare căutare în ultimii ani.

De altfel, Marian mărturisește faptul că ideea unui astfel de business era de mult un plan pe care ar fi dorit să îl dezvolte: ideea o aveam de mult și sunt pasionat de acest domeniu, îmi doresc să îmi dezvolt foarte mult afacerea în următorii ani, să obțin profituri cât mai mari. În plus, un alt avantaj pe care antreprenorul îl are sunt studiile economice pe care le-a terminat: Am terminat studii economice, care mă vor ajuta să îmi țin mult mai bine afacerea și să o pot dezvolta frumos, cât despre ceea ce vreau să fac, este unul din hobby-urile mele.

Cât privește sursa de inspirație pentru alegerea antreprenoriatului în detrimentul unui  job ca angajat, Marian susține că nu a fost influențat de nimeni, ci a fost o dorință proprie: mentor nu am avut, dar din facultate am analizat cu mare interes domeniul antreprenoriatului, este un început la ceea ce am de gând să implementez pe viitor.

 Exceptând afacerea cu prelucrarea lemnului pe care deja a pus-o pe picioare, Marian Ciof mai are o altă pasiune pe care ar dori să o transforme într-o afacere, gastronomia: una dintre celelalte idei pe care aș vrea să le pun în practică ar fi gastronomia și sper ca în viitorul apropiat să pot deschide o afacere în domeniu.

  În legătură cu oportunitățile de dezvoltare ale SC Happy Bee SRL-D, Marian este optimist și spune că oportunități sunt foarte multe. De asemenea, el speră într-o extindere a afacerii și peste hotare: vreau să mă extind atât în interiorul țării, cât și în afara țării.

“Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect , 42 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a înființa 80 de noi locuri de muncă  în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.