Loading... (0%)


Ionuț Mareș – cum să îmbini medicina și comerțul cu autoturisme

23 July 2015

IonuțAlexandru Mareș se numără și el printre cei 42 de câștigători ai concursului ,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”. Afacerea lui, un site specializat în comercializarea de autoturisme și autovehicule second-hand, are la bază ideea de a conecta vânzătorii cu cei care doresc să cumpere, dar și ceva în plus, care a făcut ca planul său de afaceri să fie remarcat de către comisia de evaluare a proiectelor. Pe lângă asigurarea legăturii dintre vânzător și cumpărător, Ionuț va mai oferi beneficiarilor serviciilor lui și siguranța că mașina achiziționată este în stare bună de funcționare și nu are vreun defect. Acest lucru îl va realiza printr-o verificare tehnică a mașinii de către un mecanic specializat la domiciliul vânzătorului. Mai mult decât atât, în cazul în care cel care cumpără mașina nu va fi  mulțumit de performanțele sale, va avea la dispoziție 10 zile pentru a solicita restituirea banilor.

One-Way Ticket Garrage, compania prin care Ionuț va dezvolta un serviciu ce va înlocui metoda tradițională de a cumpăra mașini second-hand, a luat naștere ca urmare a dorinței antreprenorului de a implementa un proiect ce va aduce o diferență pozitivă în plan social: prea multe idei bune se pierd în marea de mediocritate din cauza lipsei de resurse, entuziasm și profesionalism. Cred că este timpul să privim viața ca pe o oportunitate. O oportunitate să ne dezvoltăm, să ne modelăm propria educație și propriul viitor. 

Antreprenorul mărturisește faptul că a fost încrezător în succesul proiectului său, iar atenția pe care a acordat-o detaliilor reprezintă principalul atu cu care Ionuț consideră că a reușit să convingă comisia să îi acorde finanțarea POSDRU: cred că avantajul meu este faptul că știu să impun valorile și standardele după care vreau să îmi fie judecată munca chiar de la primul contact, printr-o prezentare impecabilă, la care și cel mai mic detaliu contează. Lumea judecă o carte după coperta ei. Putem oferi cel mai eficient produs – dacă acesta nu este prezentat într-o manieră profesională, vom avea un produs oarecare. Atenția la detalii. Asta cred că m-a ajutat să fiu printre câștigători.

Ideea demarării afacerii a venit după o experiență neplăcută pe care câștigătorul a avut-o în încercarea de a-și achiziționa prima sa mașină. Acest lucru, completat de pasiunea de a reuși în domeniul antreprenoriatului, a reprezentat punctul de plecare pentru businessul One-Way Ticket Garrage: de ceva timp sunt în căutarea primei mele mașini. Am încercat să o găsesc pe site-urile specializate, însă m-am lovit de oameni ce încercau să ascundă foarte multe aspecte legate de istoricul și starea mașinii, fapt pentru care am renunțat, cu gândul că nu există un serviciu de încredere în acest domeniu. Așa că m-am hotărât să îl creez eu.

Dacă vă întrebați cum se leagă comerțul cu mașini cu studiile lui Ionuț Mareș, ați fi surprinși să aflați că el este absolvent de Medicină Dentară, secția Tehnică Dentară și lucrează ca graphic designer pentru o firmă de software. Așadar, serviciul de comerț cu autovehicule este un domeniu complet nou, pe care antreprenorul s-a hotărât să îl exploreze: studiile sau experiența mea profesională nu par a avea nici o legătură cu serviciul pe care urmează să îl dezvolt; cel puțin, nu pe hârtie. Am studiat tehnică dentară, lucrez ca graphic designer pentru o firmă de software și urmează să dezvolt un serviciu ce va înlocui metoda tradițională de a cumpăra mașini second-hand. Cred că cea mai importantă lecție învățată în toți acești ani a fost că este foarte important să încep.

Legat de sursa de inspirație pentru viitoarea lui afacere, Ionuț spune că nu îi place să urmeze un anumit tipar, însă se inspiră frecvent de la oamenii de succes din industrie: nu sunt o persoană care să urmeze un șablon. Însă împrumut viziuni pe care oamenii de succes le aplică nu doar în viața profesională. Mai degrabă, sunt învățături pe care natura ni le-a implantat tuturor încă de la început: viitorul poate fi mai bun decât prezentul și stă în puterea mea să fac să se întâmple asta.

În afară de ideea magazinului online de comerț cu mașini, Ionuț Mareș mai are în plan deschiderea unei clinici stomatologice în următorii 4 ani și a unui design studio, însă dorește să se concentreze, pentru moment, pe ideea cu care a câștigat finanțarea POSDRU: Idei sunt foarte multe. Așteaptă momentan într-un notepad pe care îl voi goli încet-încet. Însă nu voi da viață la 3-4 proiecte deodată, ca să nu mă pot bucura de niciunul. Cu siguranță, cred că eficiența contează foarte mult. Însă, cred mai cu tărie că lucrurile durabile în viață necesită timp.

În ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare pentru One-Way Ticket Garrage, antreprenorul plănuiește extinderea serviciilor sale în mai multe orașe din România, dar și în străinătate: Ușor-ușor va trebui să creăm un serviciu mult mai bun, mult peste ceea ce vom crea inițial, astfel încât publicul nostru să își îndrepte atenția către acel serviciu. Pentru că dacă noi nu vom crea ceva care să depășească proiectul inițial, altcineva o va face. Oportunitatea principală de dezvoltare va fi implementarea serviciului în mai multe orașe din țară și străinătate. În plan secundar, vom introduce modalități mai simple, mai avansate, mai intuitive pentru utilizator de a-și găsi mașina perfectă pentru nevoile sale.

,,Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și  implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect, 42 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a finanța înființarea a 40 de noi start-up-uri și de a crea minim 80 de noi locuri de muncă, în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban.