Loading... (0%)


Portretul câștigătorilor din cadrul proiectului “Antreprenoriatul șansa unui viitor mai bun pentru tineri”

16 July 2015

Câștigătorii concursului “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”, demarat de către Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Asociația Travel Focus și Asociația Excelsior au demonstrat faptul că un vis poate fi transformat în realitate prin muncă și curaj. Cei 40 de tineri își vor deschide o afacere, beneficiind atât de suportul financiar, cât și de cel moral și logistic oferit de către organizatori. Și pentru că am vrut să aflăm mai multe detalii despre cei care ne-au impresionat cu ideile și planurile lor de afaceri, i-am rugat să ne răspundă la un scurt chestionar pentru a putea construi un profil al viitorilor antreprenori.

În acest fel, am aflat faptul că majoritatea celor care au reușit să atragă atenția comisiei de specialitate sunt, surprinzător, la prima lor afacere înființată, deci fără vreo experiență în lumea businessului. De asemenea, cei mai mulți dintre ei sunt fie angajați fie studenți. Acest lucru demonstrează faptul că românii, în special tinerii, au început să aibă mai mult curaj în ceea ce privește demararea unei afaceri și au început să-și dorească independență financiară. Mai mult decât atât, câștigătorii concursului ne-au împărtășit că nu au mai participat la un alt proiect finanțat prin fonduri europene. Legat de motivația principală de a porni o afacere, se pare că prioritatea pentru beneficiarii programului a fost posibilitatea îndeplinirii unei viziuni sau a unui vis prin intermediul ideii lor de afacere. De asemenea, mulți dintre ei au invocat și nevoia de mai multă libertate și siguranță financiară.

Deși internetul este plin de poveștile motivaționale ale unor antreprenori care au reușit să se remarce prin munca lor, câștigătorii acestui proiect au menționat faptul că inspirația pentru alegerea antreprenoriatului în detrimentul unui job într-o companie nu a venit de la cineva anume, ci a reprezentat o decizie luată pe cont propriu, pentru a încerca să își concretizeze ideile. În legătură cu oportunitățile de dezvoltare pe viitor ale afacerilor pe care deja le-au pus pe picioare, cei mai mulți își doresc să își dezvolte ideile într-o afacere sustenabilă, de succes, care să ofere locuri de muncă, dar și posibilitatea extinderii activităților firmei pe plan național.

Pentru a vă face o idee despre procesul prin care viitorii antreprenori au trecut pentru a întocmi planul de afaceri, majoritatea ne-au spus că au folosit ca principală sursă de informare despre antreprenoriat internetul, iar dezvoltarea planului de afaceri a fost o muncă de cercetare de mai bine de o săptămână pentru foarte mulți dintre ei.

În încheiere, i-am întrebat pe câștigători cum au aflat de concursul din cadrul proiectului “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri”. Social media a avut un rol determinant în această privință, cei mai mulți dintre ei confirmând că platforma de socializare Facebook a fost locul de unde s-au informat cu privire la existența și detaliile acestui proiect POSDRU. Totodată, în afara Facebook-ului, informațiile despre concurs primite de la apropiați sau prieteni i-au determinat pe tineri să se înscrie în cadrul programului.

 “Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri” este un proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și  implementat de către Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Asociația Excelsior și Asociația Travel Focus. Prin intermediul acestui proiect, 42 de tineri au primit finanțare până în 25.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.  Scopul proiectului este de a finanța înființarea a 40 de noi start-up-uri și de a crea minim 80 de noi locuri de muncă, în judeţele participante la proiect, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, atât în mediul rural cât şi în mediul urban

 

antreprenoriat